Josephina Joosten-Groen

Foto van Josephina Groen gemaakt door de beroepsfotograaf David Sanders.

Bron: joodsmonument.nl

Josephina Groen werd op 30 maart 1908 geboren in Utrecht. Haar roepnaam was Fien. Zij was het tweede kind van Abraham Groen (geboren op 5 juli 1877 in Den Haag) en Johanna Sanders (geboren op 9 augustus 1878 in Oudewater). Abraham was chef verkoop van woninginrichtingszaak Loeb op de Ganzenmarkt in Utrecht, Johanna was tot hun huwelijk in 1906 eerste verkoopster bij Maison de Bonneterie in Den Haag.

Fien heeft vrijwel steeds in Utrecht gewoond. Toen zij werd geboren, woonde het gezin in de Kwartelstraat. Nog geen twee maanden daarna verhuisden zij naar Nieuwekade 13, later naar de Weisstraat (die heet nu de Mgr van de Weteringstraat), en in 1914 naar Schoutenstraat 12 waar haar ouders zelf een woninginrichtingszaak begonnen. In 1933-1934 hebben zij een korte tijd in De Bilt gewoond, omdat haar vader in verband met een longziekte was opgenomen in sanatorium Berg en Bosch.

Fien had epilepsie, ze dachten dat dat kwam omdat zij als baby uit de kinderstoel was gevallen. Zij heeft privé-onderwijs thuis gekregen en mocht niet naar school, want ze kon onderweg ineens een aanval krijgen.

Fien had op de bruiloft van een van haar zussen een man leren kennen, Albert Joosten. Albert’s vader en diens broer Hessel waren getrouwd met twee Duitse zusjes. Zij hadden in Lippstadt een grote veehandel, maar rond 1935 zijn zij wegens het toenemende antisemitisme naar Nederland teruggekeerd. In 1942 is zijn hele familie opgepakt en naar Westerbork gestuurd.

Albert kon verlof krijgen uit Westerbork om te gaan trouwen, op voorwaarde dat hij zich na tien dagen met zijn echtgenote weer meldde. Zou hij dat niet doen, dan werd z’n hele familie onmiddellijk op transport naar Duitsland gezet. Dus Albert is naar Utrecht gekomen, ze zijn op 2 september 1942 getrouwd, hebben daar nog tien dagen samen gehad, en zijn toen samen naar Westerbork vertrokken.

Fien en Albert zijn op 9 oktober 1942 samen op transport naar Auschwitz gegaan. Fien is daar omgekomen op 12 oktober 1942, Albert op 31 januari 1943.

Meer verhalen en foto's

Dientje Noach-Bino

Het gezin woonde te Utrecht aan de Willem Arntszkade 35bis. Voor hun gedwongen vertrek namen Siegmund en Dientje afscheid van hun bevriende buren, de familie Spelde.

Lees verder...

Hadassa Wijzenbeek

Lees verder...

Dina de Beer-Jacobs

Lees verder...

Jenny Epstein-Loewenthal

joodsmonument.nl“Jenny Epstein-Loewenthal stierf op 9 december 1942 op 73-jarige leeftijd in kamp Westerbork. Zij is op 11 december 1942 op de joodse begraafplaats in Assen begraven.

Lees verder...