Max Michaelis Ehrlich

Echtgenote [Charlotte Cohn, 1893-1978, huwelijk 1920] heeft de oorlog overleefd. Max Michaelis Ehrlich was acteur, regisseur, tekstschrijver en artistiek directeur.Hij kreeg zijn opleiding aan de toneelschool van Max Reinhardt in Berlijn en groeide in de late jaren ‘20 en ‘30 uit tot een van de populairste acteurs en komieken van Duitsland. Naast het toneelwerk speelde en regisseerde hij film, bracht bij platen met liedjes uit zijn shows uit en schreef hij een bestseller met anekdotes uit de amusementswereld. Na 1933, toen joodse artiesten beperkingen werden opgelegd, speelde hij in Zwitserland, maar ook nog in Duitsland, binnen het kader van de Jüdische Kulturbund. Van de afdeling kleinkunst was hij voorzitter. Na de Kristallnacht besloot hij het land te verlaten. Zijn drie afscheidsoptredens waren geheel uitverkocht. In ‘39 kwam hij in Nederland aan en begon hij op te treden met het gezelschap “De Prominenten” van Willy Rosen, dat in Scheveningen optrad.

Later verhuisde hij naar Amsterdam en drukte ook daar zijn stempel op het culturele leven. In Westerbork was hij de initiatiefnemer en leider van het kamp-cabaret. Hij had een bijzondere positie in het kamp, genoot privileges, maar was daardoor niet onomstreden – Etty Hillesum omschreef hem wel als de ‘hofnar van de commandant’. Na zes voorstellingen werd het cabaret beëindigd.

Westerbork werd ontruimd en Max Ehrlich werd via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij op 1 oktober 1944 vermoord is.

De website www.max-ehrlich.org bevat naast Ehrlich’s filmografie en een lijst vanzijn theateractiviteiten ook veel informatie over degenen met wie hij in Westerbork samenwerkte.

Over Ehrlich is ook een biografie verschenen: B. Sion, Max Ehrlich: le théâtre contre la Barbarie (Génève, 2004).”

joodsmonument.nl: Adres in juni 1941: Steenweg 45, Utrecht. Beroep: Regisseur

Meer verhalen en foto's

Trijntje de Beer-van Leeuwen

Lees verder...

Jozef de Beer

Lees verder...

Dientje Noach-Bino

Het gezin woonde te Utrecht aan de Willem Arntszkade 35bis. Voor hun gedwongen vertrek namen Siegmund en Dientje afscheid van hun bevriende buren, de familie Spelde.

Lees verder...

Suze Bierman

Suze en Erna Irene Biermann werden in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz.

Lees verder...