Max Michaelis Ehrlich

Echtgenote [Charlotte Cohn, 1893-1978, huwelijk 1920] heeft de oorlog overleefd. Max Michaelis Ehrlich was acteur, regisseur, tekstschrijver en artistiek directeur.Hij kreeg zijn opleiding aan de toneelschool van Max Reinhardt in Berlijn en groeide in de late jaren ‘20 en ‘30 uit tot een van de populairste acteurs en komieken van Duitsland. Naast het toneelwerk speelde en regisseerde hij film, bracht bij platen met liedjes uit zijn shows uit en schreef hij een bestseller met anekdotes uit de amusementswereld. Na 1933, toen joodse artiesten beperkingen werden opgelegd, speelde hij in Zwitserland, maar ook nog in Duitsland, binnen het kader van de Jüdische Kulturbund. Van de afdeling kleinkunst was hij voorzitter. Na de Kristallnacht besloot hij het land te verlaten. Zijn drie afscheidsoptredens waren geheel uitverkocht. In ‘39 kwam hij in Nederland aan en begon hij op te treden met het gezelschap “De Prominenten” van Willy Rosen, dat in Scheveningen optrad.

Later verhuisde hij naar Amsterdam en drukte ook daar zijn stempel op het culturele leven. In Westerbork was hij de initiatiefnemer en leider van het kamp-cabaret. Hij had een bijzondere positie in het kamp, genoot privileges, maar was daardoor niet onomstreden – Etty Hillesum omschreef hem wel als de ‘hofnar van de commandant’. Na zes voorstellingen werd het cabaret beëindigd.

Westerbork werd ontruimd en Max Ehrlich werd via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd, waar hij op 1 oktober 1944 vermoord is.

De website www.max-ehrlich.org bevat naast Ehrlich’s filmografie en een lijst vanzijn theateractiviteiten ook veel informatie over degenen met wie hij in Westerbork samenwerkte.

Over Ehrlich is ook een biografie verschenen: B. Sion, Max Ehrlich: le théâtre contre la Barbarie (Génève, 2004).”

joodsmonument.nl: Adres in juni 1941: Steenweg 45, Utrecht. Beroep: Regisseur

Meer verhalen en foto's

Karoline van Biema

Karoline (Carry) van Biema was het oudste kind van de advocaat en notaris Adolf van Biema en zijn vrouw Hedwig Burg. Van jongs af liep ze met een schetsboekje rond; op haar veertiende wist ze, zoals ze later vertelde, dat ze schilderes zou worden.

Lees verder...

Mirjam Leefsma

Lees verder...

Mietje Creveld-Levie

Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek, Een Kille in de Mediene. Joods leven in Zuidland (Zuidland 1994) p 167-170: “Andries Creveld, zoon van Emanuel Creveld en Sara Godlieb, trouwde op 24 juli 1929 te Zuidland met Mietje, dochter van Eliazar Levie en Betje Hartog. Voor haar huwelijk werkte Mietje Levie met haar zuster Judith als naaister op een atelier in Rotterdam. Zij reisden iedere dag met het trammetje van Zuidland naar Rotterdam. Andries Creveld en Mietje Levie hadden elkaar leren kennen via een huwelijksadvertentie. Op 24 mei 1931 werd een dochter geboren, Betje Sara, met als roepnaam Beppie.

Lees verder...

Sophie Wijzenbeek

Lees verder...